Skoncujte s mikroorganizmami vo Vašej domácnosti obrázok

Mikroorganizmy sú najväčšou skupinou organizmov na tejto planéte. Tvoria až 50% všetkej živej hmoty. Väčšina druhou je neškodných a niektoré môžu byť dokonca pre náš život prospešné, niektoré z nich však sú pre naše zdravie škodlivé a tých je potrebné sa zbaviť.  Snáď až príliš veľké množstvo týchto našich spolubývajúcich je schopných ohroziť nás nejakou chorobou. Chcete  o nich vedieť viac? Čítajte ďalej.

V priemernom príbytku by sme mohli nájsť až niekoľko potenciálne škodlivých druhov mikroorganizmov. Medzi tie najbežnejšie patria Escherichia coli spôsobujúca tráviace problémy, Staphylococcus aureus stojaci za nepríjemnými infekciami a Clostridium difficile spôsobujúci dlhotrvajúce hnačky. Udržiavať domácnosť vyčistenú a zbavenú týchto baktérií je dôležité nielen kvôli príjemnému pocitu z čistého prostredia, ale aj kvôli týmto nebezpečným baktériám. Nestačí si iba pri tom umývať ruky po každej návšteve WC, ale vhodná prevencia je aj čistý celý byt.

Najčastejšie miesta výskytu mikroorganizmov Vás prekvapia

Podľa prieskumov sa väčšina z nás domnieva, že najhoršími miestami výskytu nebezpečných baktérií je WC a kúpeľňa. Toto však nie je správna domnienka, najviac sa ich totiž nachádza na kuchynskej linke. Príčina je pri  tom úplne jednoduchá, používajú sa tu potraviny a pripravuje jedlo. Je preto úplne nevyhnutné, aby sme sa nemuseli stretávať s nepríjemnými ochoreniami, venovať sa čisteniu kuchynskej linky po každej príprave jedla a dôkladnejšiu dezinfekciu robiť aspoň raz za sedem dní. Pri nutnosti takejto častej očisty a upratovania je najvhodnejšie používať ekologické čistiace prípravky s minimom chemických látok, ale s dôkladným antimikrobiálnym pôsobením. S takýmito čistidlami Vám radi poradia vo firme Topservis. Ďalším výrazným zdrojom mikroorganizmov je smetný kôš, netreba ho preto zbytočne preplňovať, ale vysýpať kľudne aj každý deň.

Miestam s najintenzívnejším výskytom baktérií však tróni hubka na umývanie riadu. Sú v nej ideálne podmienky na rozvoj baktérií: teplo, vlhko a drobčeky potravy. Zmena hubky na umývanie riadu by preto mala byť pravidelnou záležitosťou a nemalo by sa to odkladať až na dobu, kedy začne smrdieť, alebo sa rozpadať.

Ďalšie potencionálne nebezpečné miesta

Mikroorganizmy by sme tiež bez väčších problémov našli v kúpeľni, na uterákoch, vo vani a na záchodovej mise.  Vaňu preto po každom použití opláchnite a pravidelne umývajte. Nikdy netreba čakať až na dobu, kedy sa objaví na vani čierny povlak spôsobený baktériou Sarratia marcescens, ktorá je príčinou vzniku zápalov močového ústrojenstva. Uteráky pravidelne perte aspoň pri šesťdesiatich stupňoch . Ak aj Vás trápi nedostatok voľného času s tejto uponáhľanej doby, vždy je tu možnosť objednať si profesionálnu upratovaciu firmu Topservis a nič nenecháte na náhodu. Hor sa do upratovania!